Για την ανάγκη αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, πριν καν ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός, προϊδεάζουν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη 1,4% φέτος στη χώρα μας.
Παρά το υπερπλεόνασμα αισιοδοξίας της κυβέρνησης, η επιλογή της να «πιέζει» μέχρι τελικής πτώσεως τους μικρομεσαίους, αντανακλάται ανάγλυφα στα στοιχεία και τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, προϊδεάζοντας για μεγάλες ανατροπές στις αρχές του 2018, όταν η Eurostat θα προβεί στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την Ανάπτυξη στη χώρα μας, αναφέρει το protothema.gr.
Η ανακοίνωση των προβλέψεων του ΟΟΣΑ ήρθε να προσγειώσει ακόμα χαμηλότερα τις προσδοκίες για ανάπτυξη φέτος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως και τις πληροφορίες που προ ημερών είχε δημοσιεύσει το protothema.gr ότι και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν υπόψην τους στοιχεία που δείχνουν Ανάπτυξη 1,4% για φέτος και όχι 1,6% που αναγράφεται στον νέο προϋπολογισμό.
Αν και φαντάζουν νωπές ακόμα οι πρωθυπουργικές προβλέψεις ότι το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη τουλάχιστον 2%, ο ΟΟΣΑ μιλά για ανάπτυξη 1,4% το 2017 και 2,3% το 2018 (αντί 2,5% που προβλέπει επισήμως η Αθήνα). Αλλά και αυτό υπό (προ-) υποθέσεις και κινδύνους που υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στο ειδικό κεφάλαιο που αφιερώνει στην Ελλάδα: Οτι η 3η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα, ότι θα ξεκαθαρίσει γρήγορα το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και ότι θα περιοριστούν τα «κόκκινα δάνεια» με πλειστηριασμούς και πώληση στα ξένα funds. Και αυτό γιατί, όσο διαρκεί το «κυνηγητό» στη μεσαία τάξη, δεν θα επιστρέψουν η εμπιστοσύνη, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.
Στην πραγματικότητα, οι διαψεύσεις των κυβερνητικών προβλέψεων είναι απανωτές:
-Στον προϋπολογισμό που κατέθεσε πέρυσι τέτοιον καιρό η κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% για εφέτος (Νοέμβριος 2016).
-Τον Μάιο φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ψαλίδισε» την πρόβλεψη σε 2,1%.
-Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Μαΐου η κυβέρνηση χαμήλωσε την εκτίμησή της σε 1,8%. Την ίδια εκτίμηση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο και το ΔΝΤ.
-Μέσα Νοέμβρη η Κομισιόν προσγείωσε την πρόβλεψη σε 1,6% και αυτό γράφτηκε στον Προϋπολογισμό του 2018.
-Τέλη Νοεμβρίου (χθες) ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε πρόβλεψη για Ανάπτυξη 1,4% εφέτος, όσο ακριβώς και οι ανεπίσημες προβλέψεις υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στο τέλος του 2017 και στην αρχή του 2018 εγκυμονούν κινδύνους που ανησυχούν ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ήδη φάνηκε από το 2017 η υποαπόδοση των φορολογικών μέτρων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε «προληπτική» περικοπή δαπανών για να αποφύγει πιέσεις για «κόφτη» ή πρόσθετα νέα μέτρα το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τραπεζικοί κύκλοι διαπιστώνουν πως οι καταθέσεις δεν αυξάνονται λόγω κατασχέσεων λογαριασμών, αλλά και για άλλους λόγους ακόμα, όπως πχ η στοχοποίηση και ο αποκλεισμός από το κοινωνικό μέρισμα όσων βρέθηκαν κάποια στιγμή να έχουν από μόλις 10.000 ευρώ και πάνω στην τράπεζα – εξέλιξη που ευνοεί ιδιαίτερα όσους κρατούν τα χρήματά τους εκτός τραπεζικού συστήματος.