Τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους σε όλο του το μεγαλείο αποκαλύπτουν χιλιάδες ειδοποιητήρια του υπουργείου Οικονομικών που φτάνουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε Ψυχικό, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Περιστέρι, Γαλάτσι αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, με τα οποία τους καλούν να αποδείξουν ότι οι περιουσίες και τα σπίτια τους δεν είναι δημόσια κτήματα.
Πρόκειται για ακίνητα σε εντός σχεδίου περιοχές τα οποία, ενώ έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από τους πολίτες που έχουν πληρώσει πολλά δισ. ευρώ είτε σε φόρους μεταβίβασης είτε για την αγορά τους καθώς και ΕΝΦΙΑ, το Ελληνικό Δημόσιο καθ’ υπόδειξη των Διευθύνσεων Δασών διεκδικεί υποβάλλοντας ενστάσεις κατά των ιδιωτών, αναφέρει το newmoney.
Ο λόγος είναι ότι οι περιοχές που είχαν δασικό χαρακτήρα στις αεροφωτογραφίες του 1945 πρέπει, σύμφωνα με τις Διευθύνσεις Δασών, να αποσταλούν στις Κτηματικές Υπηρεσίες για να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υποβάλλουν τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο χωρίς να εξετάσουν τις πραγματικές συνθήκες και τις μεταβολές στα ακίνητα με την επίκληση του τεκμηρίου του Δημοσίου.
Το γεγονός μάλιστα ότι πολλές περιοχές εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης χωρίς επαρκείς ελέγχους και γνωμοδοτήσεις των οικείων Διευθύνσεων Δασών καθιστά πολλές εξ αυτών ξέφραγο αμπέλι με ξεχειλωμένα όρια.
Το μπερδεμένο κουβάρι περιπλέκει η ετεροχρονισμένη αποστολή των ειδοποιητηρίων-κοινοποιήσεων του Δημοσίου, καθώς, όπως συνέβη τις τελευταίες μέρες στο Ψυχικό, ενώ οι ενστάσεις πρωτοκολλήθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2017, έφτασαν σε θιγόμενους πολίτες 10 ολόκληρους μήνες αργότερα – στις 9 Νοεμβρίου! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν και τις προθεσμίες των Επιτροπών Ενστάσεων, στις οποίες κάθε πολίτης μπορεί να υπερασπιστεί την περιουσία του.
Οι μελέτες κτηματογράφησης αναρτήθηκαν στο Ψυχικό τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι κάτοικοι εσωτερικού είχαν δικαίωμα να προβάλουν αντιρρήσεις μέχρι και δύο μήνες μετά, ενώ το Δημόσιο και οι κάτοικοι εξωτερικού μέχρι και τέσσερις. Μεσολάβησε ένας χρόνος επεξεργασίας των ενστάσεων από τους μελετητές, προκειμένου να υποβάλουν την εισήγησή τους στις Επιτροπές Ενστάσεων που συγκροτούνται από την ΕΚΧΑ και οι οποίες ξεκίνησαν το έργο τους στα τέλη του καλοκαιριού.
Αρμόδιες πηγές από τα γραφεία κτηματογράφησης παραδέχονται ότι πολλά ειδοποιητήρια άργησαν να αποσταλούν στους δικαιούχους ή επιστράφηκαν από το ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα είτε να κοινοποιούνται στο παρά πέντε της εκδίκασης των ενστάσεων από τις αρμόδιες επιτροπές, είτε να φτάσουν εκ των υστέρων στους θιγόμενους πολίτες. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Oι Επιτροπές αποφαίνονται ερήμην των πολιτών αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο απορρίπτονται, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας το αλαλούμ της διαδικασίας. Αλλωστε και το Δημόσιο δεν φαίνεται να υπερασπίζεται με ιδιαίτερο ζήλο αυτές τις ενστάσεις, αναγνωρίζοντας στην πραγματικότητα ότι ο δασικός χαρακτήρας έχει εκλείψει προ πολλού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή του Ψυχικού μόνο σε τέσσερις-πέντε περιπτώσεις υπήρξαν εισηγήσεις των μελετητών να δικαιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο και ο λόγος ήταν ότι δεν υπήρχαν ισχυροί τίτλοι των ιδιωτών.
Στελέχη του Κτηματολογίου αναφέρουν ότι το ζήτημα των δηλώσεων του Δημοσίου αντιμετώπισε ο νόμος 4389/ 2016, ο οποίος στις μεταβατικές διατάξεις αναφέρει ότι στα εντός σχεδίου το Δημόσιο δεν υπόκειται σε υποχρέωση δήλωσης ή ένστασης. Ωστόσο, όπως σημειώνει στο protothema.gr η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΚΧΑ Χριστίνα Κλωνάρη, στο σημείο αυτό υπάρχει ένα είδος κενού στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου.
Οπως αναφέρει, οι υπηρεσίες αμφισβητούν τον νόμο για τις κτηματογραφήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και εμφανίζονται να ζητούν να τον εφαρμόσουν μόνο για όσες πρόκειται να τρέξουν από την ψήφιση του νόμου και μετά. Δηλαδή για τη νέα γενιά κτηματογράφησης, αλλά και για τα παλαιότερα προγράμματα (2011), για τα οποία η συλλογή των δηλώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ετσι, το Δημόσιο συνεχίζει να υποβάλλει δηλώσεις και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται, αφού θα πρέπει να επιλύουν τις διαφωνίες στις Επιτροπές Ενστάσεων ή στη χειρότερη περίπτωση στα δικαστήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμέτωποι με το Δημόσιο και τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών έχουν βρεθεί από το 2014 χιλιάδες πολίτες στους Δήμους Νέου Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Αγίας Βαρβάρας, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Γαλατσίου, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν και στον Νομό Εβρου. Αν η πολιτεία δεν αποφασίσει να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τις περιπτώσεις αυτές, τότε είναι βέβαιο ότι αποδέκτες των ίδιων επιστολών θα γίνουν σύντομα και άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα.