‘Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων για τα ανασφάλιστα οχήματα, ώστε να σταλούν στους ιδιοκτήτες τα νέα ειδοποιητήρια, με τα προβλεπόμενα πρόστιμα, που κυμαίνονται από 100 έως 250 ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Δημοκρατίας», μετά το χάος που επικράτησε κατά την πρώτη διασταύρωση, όταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έστειλε «ραβασάκι» με πρόστιμα σε πάνω από 1.150.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αλλά εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι πάνω από τα μισά πρόστιμα επιβλήθηκαν άδικα, καθώς τα οχήματα είχαν κλαπεί, καταστραφεί ή μεταβιβαστεί, η ΑΔΕ πέρασε ξανά και ξανά από κόσκινο τα αρχεία των συναρμοδίων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 300.000 οχήματα που εμφανίζονταν ως ανασφάλιστα στην πρώτη διασταύρωση έχουν κλαπεί, ενώ πάνω από 500.000 οχήματα ασφαλίστηκαν το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου. Συνεπώς, το σύνολο των ανασφάλιστων περιορίζεται στα 350.000 οχήματα.
Πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν για την ΑΑΔΕ τα παλαιά οχήματα τα οποία κλάπηκαν ή καταστράφηκαν χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να διαθέτουν πιστοποιητικό καταστροφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ιδιοκτήτες οχημάτων με ηλικία άνω των 14 ετών τα οποία έχουν καταστραφεί ή κλαπεί εξετάζεται να επιτραπεί η οριστική διαγραφή τους από τα ηλεκτρονικά αρχεία των ανασφάλιστων, αφού προηγουμένως υποβληθούν σχετική υπεύθυνη δήλωση αλλά και ένα παράβολο αξίας 20 ευρώ.
Όπως ήταν φυσικό, η ιδέα αυτή προκαλεί αντιδράσεις, καθώς οι άτυχοι ιδιοκτήτες των οποίων το ΙΧ κλάπηκε πριν από αρκετά χρόνια θα βρεθούν τώρα να πληρώνουν κι από πάνω, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο ανασφάλιστου οχήματος για ένα όχημα που δεν έχουν πια στην κατοχή τους.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το αρχικό μπάχαλο κατά την πρώτη διασταύρωση των βάσεων δεδομένων για τα ανασφάλιστα, τα πρόστιμα αναπροσαρμόστηκαν και διαμορφώνονται πλέον κλιμακωτά ως εξής:
100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κε
150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κε
200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κε
250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κε
Πριν από την αποστολή των ειδοποιητηρίων θα γίνει ειδική καμπάνια ενημέρωσης των υπόχρεων τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από τις ασφαλιστικές εταιρείες.