Εκστρατεία αντιστροφής του αρνητικού κλίματος από το Μαξίμου, που τώρα προσπαθεί να πείσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επωφελής, θα επιχειρήσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του αύριο το πρωί στα Σκόπια, προσπαθώντας παράλληλα να εντυπωσιάσει επικοινωνιακά την οργισμένη κοινή γνώμη.
Ενόψει των εκλογών, βασικό ζητούμενο της κυβέρνησης ήταν να καταλαγιάσει η δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωθώντας το συγκεκριμένο ζήτημα στο περιθώριο της επικαιρότητας.
Η απέλπιδα αυτή προσπάθεια, ωστόσο, απέτυχε. Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και να περάσουν στην αντεπίθεση, επιδιδόμενοι σε μία εκστρατεία για να πείσουν ότι η Συμφωνία είναι εθνικά επωφελής.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, περισσότερες από 70 ελληνικές μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες των κλάδων της Ενέργειας, των Κατασκευών, των Βιομηχανικών Προϊόντων, των Τροφίμων και Ποτών και της Υψηλής Τεχνολογίας θα συμμετάσχουν στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη γείτονα χώρα. Νεότερες πληροφορίες, ανεβάζουν τον αριθμό στους 120.
Όσοι, όμως, και να είναι οι επιχειρηματίες που θα πλαισιώσουν τον πρωθυπουργό, το μόνο σίγουρο παραμένει, ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο θα είναι δίπλα του. Συγκεκριμένα δέκα υπουργοί θα συνταξιδέψουν: ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Η κυβέρνηση φαίνεται, λοιπόν, πως όχι μόνο δεν θα επιχειρήσει να “εξαφανίσει” το ζήτημα από την επικαιρότητα, αλλά αντιθέτως θα το αναδείξει από τη δική της πλευρά και με τη δική της οπτική.
Με τον τρόπο αυτό στοχεύει να ανατρέψει εν μέρει τις εντυπώσεις, προβάλλοντας τα όποια θετικά σημεία της Συμφωνίας. Μεταξύ άλλων, κυβερνητική πρόθεση είναι να υπογραμμίσει τα οικονομικά οφέλη, ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, που υποστηρίζει ότι μπορεί να προκύψουν από την αλλαγή κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Αυτός είναι και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει ιδιαίτερα στην επικείμενη αποστολή του πρωθυπουργού στη “Βόρεια Μακεδονία” στις 2 Απριλίου. Πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, για «κρίσιμη αλλά και ριψοκίνδυνη πολιτικά κίνηση».
Η κυβέρνηση επιδιώκει την “εντυπωσιακή” συμμετοχή βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών, προκειμένου να επιδείξει την καθολική αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά τους. Εάν συνέπλεαν μαζί της παραγωγικοί παράγοντες της περιοχής θα ενισχυόταν το αφήγημά της ότι η Συμφωνία βοηθάει οικονομικά την ελληνική Μακεδονία κι ότι αντιδρά μία ισχνή και ακραία μειοψηφία.
Τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν τα κατάφερε. Η απροθυμία κυριάρχησε στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα περισσότερο ενδιαφέρον έδειξαν ξένοι παράγοντες, κυρίως Αμερικανοί και Γερμανοί, οι οποίοι ήταν εξαρχής ευνοϊκά διακείμενοι όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην βόρεια Ελλάδα έχουν σχηματιστεί δύο “στρατόπεδα” στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι εξαγωγείς βρίσκονται, επίσης, απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν τα προβλήματα με τις επωνυμίες των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.
Ασχέτως των κυβερνητικών χειρισμών, προβληματισμός προκύπτει από τα στοιχεία για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για το εάν η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και η προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ θα επιφέρει και νέο κύμα φυγής μικρομεσαίων βορειοελλαδικών ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βόρεια Μακεδονία.
Δηλαδή, όπως ακριβώς έχει σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια προς τη Βουλγαρία, που έγινε μέλος της ΕΕ το 2007. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως το εργατικό κόστος στην Βόρεια Μακεδονία είναι σαφώς χαμηλότερο, όπως και η φορολογία των επιχειρήσεων σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Το ακόμα πιο παράταιρο στην όλη υπόθεση είναι ότι ασχέτως από την Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της βόρειας γείτονος.
Η αποεπένδυση των τελευταίων ετών οφείλεται στην κρίση και όχι σε πολιτικούς λόγους. Πολλοί, μάλιστα, εκφράζουν ανησυχία για την μαζική μετάβαση επιχειρήσεων της ελληνικής Μακεδονίας στην Βόρεια Μακεδονία, πριν καν ξεκινήσει η σημαντική διαπραγμάτευση για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων. «Μήπως πυροβολούμε μόνοι μας τα πόδια μας», αναρωτιέται επιχειρηματίας.
Όπως και να έχει, με λίγες ή πολλές συμμετοχές, εν μέσω αντιδράσεων και γκρίνιας, η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να προβάλει μία εικόνα συναίνεσης και επιτυχίας. Το πρωθυπουργικό επιτελείο θα προωθήσει το μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει δουλειές και ότι η πρώτη που θα ωφεληθεί θα είναι η Θεσσαλονίκη. Τί και αν η Θεσσαλονίκη δεν συμφωνεί… Αν μη τί άλλο, πάντως, θα υπάρξει και σίκουελ, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ θα ανταποδώσει την επίσκεψη, με τις αβρότητες μεταξύ των δύο ηγετών να συνεχίζονται και επί ελληνικού εδάφους!
Μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι:
1. Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της Γαία Επιχειρείν ΑΕ (αγροτοδιατροφικός τομέας)
2. Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic ΑΕ (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα)
3. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.
4. Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
5. Motor Oil με διευθυντικό στέλεχος της
6. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές)
7. Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια κατασκευές)
8. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
9. Γ Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ
10. Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της Ευριπίδης ΑΕ (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου)
11. Χριστίνα-Άντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco ΑΕ (βιομηχανία τροφίμων)
12. Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων).
13. Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd
14. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom
15. Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
16. Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής Ομίλου Τσιμέντων Τιτάν
17. Μιχάλης Κωνστανπνίδης, Αντώνης Κοντολέων, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ
18. Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες)
19. Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ
20. Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου
21. Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ
22. Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής Παυλίδης ΑΕ (μάρμαρα γρανίτες)
23. Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη)
24. Αντιπροσωπείες επιμελητηρίων.