Τη θέση πως ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός εξέφρασε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργος Παναγιωτόπουλος.
Παράλληλα, εξέφρασε απορία για τη δήλωση του νυν προέδρου του ΣτΕ ότι οι δικαστές πρέπει να πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας, ενώ εξέφρασε και τη διαφωνία του με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστικούς εκπροσώπους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
«Χωρίς το ΕΣΡ δεν μπορεί να γίνει τίποτα»
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τον νόμο Παππά, εξέφρασε την πεποίθηση πως χωρίς το ΕΣΡ δεν μπορεί να γίνει τίποτα. «Το Σύνταγμα, αυτό απαιτεί, συνεπώς ο νόμος για μένα είναι αντισυνταγματικός» τόνισε, δηλώνοντας μάλιστα απόλυτα κατηγορηματικός σε αυτό.
«Απορία» για τις δηλώσεις του νυν προέδρου του ΣτΕ για «τον σφυγμό της κοινωνίας»
Σε ερώτημα για την αναβολή της διάσκεψης του ΣτΕ για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αφού σημείωσε πως ο ίδιος κατά την τετράχρονη θητεία του δεν ανέβαλε και δεν ματαίωσε καμία διάσκεψη, πρόσθεσε πως «ο δικαστής, ένα σκοπό έχει, να εφαρμόζει τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου, ανεξάρτητα τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί την κοινωνία την αφουγκράζονται οι πολιτικοί, όχι ο δικαστής».
«Απορώ.. Ο κ. Νίκος Σακελλαρίου, είναι εκλεκτός συνάδελφος. Δεν ξέρω γιατί τα λέει αυτά» πρόσθεσε.
Σημείωσε πως, ό,τι συνέπειες και να έχει, η απόφαση θα βγει. Σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, φυσικά θα έχει συνέπειες, διότι κάθε απόφαση, κυρίως του ΣτΕ και των ανωτάτων δικαστηρίων, έχει συνέπειες είτε προσωπικές είτε γενικότερες. Η ζωή, η κοινωνία, η πολιτεία, έτσι είναι φτιαγμένη, συμπλήρωσε.
Διευκρίνισε ότι το κοινό περί δικαίου αίσθημα το υπολογίζεις στην ερμηνεία των διατάξεων, δεν το υπολογίζεις αν θα κάνεις διάσκεψη ή όχι. «Όταν κάνεις την ερμηνεία των διατάξεων, εκεί σε επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αλλά σε επηρεάζει εκεί, δικάζοντας, όχι αποφεύγοντας» πρόσθεσε.
«Τεράστια η υποβάθμιση της Δικαιοσύνης»
Μιλώντας γενικότερα για την ελληνική Δικαιοσύνη, είπε πως «έχει υποστεί τέτοια υποβάθμιση, που για να αποκτήσει ένα ανεκτό κύρος, πρέπει να περάσουν 200 χρόνια».
«Εσφαλμένη πολιτική εκτίμηση η συνάντηση Αλ. Τσίπρα – προέδρων ανώτατων δικαστηρίων»
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του, ήταν εσφαλμένη πολιτική εκτίμηση το ότι ενώ το καζάνι έβραζε, όπως είπε, ο πρωθυπουργός τους κάλεσε τους συζητούσε περί μισθολογίου.
Όπως είπε, έπρεπε να περιμένει ο πρωθυπουργός, μερικές μέρες και μετά να τους κλείσει το ραντεβού, για να πέσουν οι τόνοι.