Νέο σχέδιο αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, το οποίο μάλιστα έχει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο αυτό, κεντρικό σημείο του οποίου αποτελεί η ένταξη περιοχών εκτός σχεδίου στο αντικειμενικό σύστημα, συζητήθηκε στο πλαίσιο των επαφών της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών.
Το εγχείρημα φυσικά δεν είναι απλό. Με πρόχειρους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 7.000 οι περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η τελευταία «χειρουργική» αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης το 2018 ούτε καν ακούμπησε το θέμα.
Επιπλέον, αν εξαιρέσει κανείς τις περιοχές- φιλέτα, οι υπόλοιπες περιοχές είναι απομακρυσμένες και χαμηλής εμπορικής αξίας, καθιστώντας έτσι εκ των πραγμάτων αισιόδοξο το σχεδιασμό για άντληση ως και 500 εκ. ευρώ.
Από την άλλη μεριά, η ένταξη όλων αυτών των περιοχών, σε συνδυασμό με την επικείμενη αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης στα νέα δεδομένα των αυξημένων- έστω σε κάποιες περιοχές- εμπορικών τιμών, δεν θα αλλάξει το χάρτη μόνο του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των αγοραπωλησιών.
Παράλληλα στις επαφές με την Τρόικα συζητήθηκαν και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες στόχο έχουν να μετουσιώσουν μια τυπική «αξιολόγηση» στην υλοποίηση ενός προγράμματος ελληνικής ιδιοκτησίας.