Ανταγωνιστικότητα: Μας ξεπέρασε ακόμα και η… Ναμίμπια! (κάρτες)

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τη δεύτερη αξιολόγηση όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως η εργασιακή μεταρρύθμιση και το πλήρες άνοιγμα των αγορών, η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα έρχεται σαν «βόμβα».

Και αυτό καθώς παρά τα προγράμματα προσαρμογής η χώρα μας, όπως καταδεικνύει η έρευνα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα – και ένα απ’ τα κεντρικά στοιχεία των σχεδιασμών των μνημονιακών προγραμμάτων προσαρμογής – την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.

Τουναντίον η φετινή έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 – 2017” δείχνει ότι η Ελλάδα έχει απωλέσει πέντε θέσεις στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες και πλέον καταλαμβάνει την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών.

Σύμφωνα με την έκθεση, που για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, προκύπτει ότι η Ελλάδα, με βαθμολογία 4,00 (με ανώτερη αξιολόγηση το 7), έχει να διανύσει μακρύ δρόμο για να προσεγγίσει επιδόσεις αντίστοιχες, για παράδειγμα, με αυτές της “πρωταθλήτριας” κόσμου στην ανταγωνιστικότητα -για 8η συνεχόμενη χρονιά- Ελβετίας (βαθμολογία 5,81).

Ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους τομείς, συνεχίζει να πετυχαίνει διαχρονικά η Σιγκαπούρη (5,72), που κατατάσσεται -επίσης για 8η φορά- στη 2η θέση της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη.

Στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016 – 2017 του World Economic Forum, την 3η θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ (με βαθμολογία 5,70), ενώ από την 4η μέχρι και την 7η θέση στην κατάταξη της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία (5,57), η Γερμανία (5,57), η Σουηδία (5,53) και η Μεγάλη Βρετανία (5,49). Ιαπωνία (5,48) και Χονγκ Κονγκ (με βαθμολογία 5,48) ακολουθούν, ενώ η Φινλανδία (5,44) συμπληρώνει τη δεκάδα των πρωταθλητών κόσμου στην ανταγωνιστικότητα.

Τις επόμενες δέκα θέσεις (11 – 20) με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, το Κατάρ, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στη φετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη (με βαθμολογία 2,74) καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

wef 1

1 Βαθμολογία από 1 έως 7. 2 Η έκδοση 2014 – 2015 περιελάμβανε 144 χώρες. Δ/Δ: Δεν είναι διαθέσιμη.
Σημείωση: Ο Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας (Global Competitiveness Index) καταγράφει τους καθοριστικούς παράγοντες της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Οι πρόσφατες εξελίξεις (όπως το Brexit, οι μεταβολές των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και η αστάθεια της αγοράς) αντικατοπτρίζονται στο βαθμό που έχουν επίπτωση στα δεδομένα μέτρησης αυτών των καθοριστικών παραγόντων. Ο Δείκτης θα πρέπει να ερμηνεύεται στο πλαίσιο αυτό.
Πίνακας 1. Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας – Κατάταξη Χωρών. Πηγή: The Global Competitiveness Report 2016 – 2017, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 9/2016 – © 2016 World Economic Forum

Ελλάδα
Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται κοντά και συγκεντρώνει ανάλογες επιδόσεις με το Μαυροβούνιο (82η θέση), την Κύπρο (83η), τη Ναμίμπια (84η) και την Ουκρανία (85η), πετυχαίνοντας ελαφρά χειρότερη βαθμολογία από αυτές. Βρίσκεται δε σε ελαφρά καλύτερη μοίρα από την Αλγερία (στην 87η θέση) και την Ονδούρα (στην 88η).

Η έκθεση Global Competitiveness Report 2016 – 2017, από την οποία προκύπτει η αξιολόγηση του Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, αναδεικνύει τους πιο προβληματικούς τομείς για την ελληνική οικονομία, που λειτουργούν ως “βαρίδια” για την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, οι παράγοντες – με σειρά προτεραιότητας είναι: η αστάθεια των πολιτικών που εφαρμόζονται, oι φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική γραφειοκρατία, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και το φορολογικό πλαίσιο.

wef 2

Διάγραμμα 1. Κατάταξη της Ελλάδας Σύμφωνα με το Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας. Πηγή: The Global Competitiveness Report 2016 – 2017, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 9/2016 – © 2016 World Economic Forum

Newmoney.gr