Οι πρώτες επαφές που θα γίνουν στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των Θεσμών με αφορμή το συνέδριο του Economist είναι ουσιαστικά το πρώτο μέτωπο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει το νέο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Το συνέδριο λαμβάνει χώρα στις 16 και 17 Ιουλίου, σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία, αφού και θα ακολουθήσουν λίγο μετά οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Οι υπουργοί έχουν πλέον ανά χείρας τους “φακέλους” με τις προτεραιότητες ανά τομέα, αλλά και αναλυτική γνώση των καθυστερήσεων που “παρέλαβαν” αναφορικά με τις “προθεσμίες” των μετώπων της μετά – προγραμματικής εποπτείας, αναφέρει το capital.gr.
Πέρα από το δημοσιονομικό μέτωπο οι καθυστερήσεις περιλαμβάνουν τα “αγκάθια” του Ελληνικού, της ΔΕΗ και των υπόλοιπων οροσήμων του Ιουνίου που “χάθηκαν”, αλλά και των δεσμεύσεων που έχουν αναστραφεί.
Οι δανειστές περιμένουν να ακούσουν, ειδικά από τον νέο ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα, τις προθέσεις για τη νέα οικονομική πολιτική, αλλά και το πώς θα εφαρμοσθούν οι δεσμεύσεις για ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, για επιτάχυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Ωστόσο, και οι ίδιοι οι θεσμοί τελούν σε κατάσταση “ανασχηματισμού” των επιτελείων τους. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία αρχική επαφή ενόψει των “ραντεβού” του Σεπτεμβρίου και της επίσημης καθόδου που θα ακολουθήσει (προς το παρόν τοποθετείται μετά την ΔΕΘ και το Eurogroup περί τα μέσα Σεπτεμβρίου).
Χθες ο νέος ΥΠΟΙΚ έδωσε το “στίγμα” της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο οικονομικό πεδίο λέγοντας ότι κεντρική επιδίωξη είναι “η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη με υγιή, δημόσια οικονομικά και ευσταθή τραπεζικό τομέα”. Προανήγγειλε την “ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων” μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στις πρώτες νομοθετικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Ανέφερε, επίσης, ότι “στις πολιτικές μας η αναζήτηση καλών συνδυασμών μεταξύ οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης θα αποτελεί μόνιμη και σταθερή επιδίωξή μας”.
Το νέο σχήμα του ΥΠΟΙΚ με διεύρυνση αρμοδιοτήτων στο τραπεζικό πεδίο (με έναν επιπλέον υφυπουργό απορροφά και την Ειδική Γραμματεία που τρέχει τον εξωδικαστικό και τον Ν. Κατσέλη) δίνει επίσης το στίγμα της έμφασης που θα δοθεί στο θέμα των NPLs και της τόνωσης της ρευστότητας στην οικονομία.
Από την πλευρά τους οι θεσμοί χθες, στο πλαίσιο του Ecofin, έβαλαν τη “βούλα” και στην 2η έκθεση παρακολούθησης της χώρας. Στις συστάσεις της Κομισιόν που έγιναν στο πλαίσιο του Εαρινού Εξαμήνου (σ.σ. δηλαδή παράλληλα με το καθεστώς Ενισχυμένης εποπτείας που συζητήθηκε στο Eurogroup), επαναλαμβάνονται οι ανησυχίες για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που προκάλεσε η “παροχολογία” των προηγούμενων μηνών και καταγράφονται τα μεγάλα μέτωπα στην πραγματική οικονομία και στις μεταρρυθμίσεις που παραμένουν ανοικτά με συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής που καλείται να ακολουθήσει η χώρα.
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο του Economist της προσεχούς εβδομάδας έχουν δηλώσει συμμετοχή ως ομιλητές εκ μέρους των θεσμών οι κ.κ. Klaus Regling (ESM), Hans Vijlbrief (EWG), Declan Costello (Κομισιόν), Peter Dohlman (IMF) και Nicola Giammarioli επίσης από τον ESM.
Φοροελαφρύνσεις με αντιστάθμισμα ανάπτυξη
Οι θεσμοί θα περιμένουν δείγματα γραφής έχοντας ανά χείρας και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν.
Προβλέπουν όλο το πακέτο φοροελαφρύνσεων που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά αλλά και βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και την εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.
Επίσης υπάρχει σαφής δέσμευση επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, της τόνωσης των επενδύσεων και της πλήρους αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Και τούτο δεδομένου ότι η Επιτροπή στις νέες εκτιμήσεις της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα καταγράφει πιέσεις στην ανάπτυξη λόγω του εξωτερικού ισοζυγίου και της άτυπης στάσης πληρωμών (κυρίως επενδυτικών) που προηγήθηκε…