Ανησυχία στους εργαζόμενους στα κανάλια που δεν πήραν άδεια

Νέο τοπίο διαγράφεται στον τηλεοπτικό χώρο, έπειτα από τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών τα οποία έγιναν γνωστά τα ξημερώματα της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, όμως, στην ανασφάλεια βυθίζονται οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι στους σταθμούς που μένουν εκτός τηλεοπτικού πεδίου.

Εκτός του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μένουν ο STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) και ο ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά) που δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια, καθώς και το MEGA και το Ε που δεν έμειναν εκτός διαγωνισμού.

Τις ανησυχίες τους εξέφρασαν η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Όλοι κάνουν λόγο για ένα ζοφερό μέλλον για δημοσιογράφους και τεχνικούς των καναλιών και καλούν την κυβέρνηση να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

«Είμαστε στην επόμενη μέρα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Αυτό το σοκ είναι τρομακτικό. Οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα» δήλωσε στον στον Βήμα 99,5, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος.

Ο ιδιοκτήτης του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς, με ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους εργαζομένους προσπάθησε να τους καθησυχάσει μετά την αποτυχία του καναλιού να εξασφαλίσει άδεια, σημειώνοντας ότι «τα όπλα στην φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα.»

Ανακοίνωση, επίσης, εξέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια υγιή επιχείρηση που είναι συνεπής προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις και τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματά της.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το ‘μαύρο’ σε 4 κανάλια και ο κίνδυνος απόλυσης, χιλιάδων εργαζομένων, αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για «εμμονή της κυβέρνησης να πλήξει την πολυφωνία», που «πλήττει και τουλάχιστον 1.000 οικογένειες εργαζομένων που τις βυθίζει στην αβεβαιότητα».

Η Δημοκρατική Αριστερά, επίσης, σημειώνει πως «δεν είναι δυνατόν και δεν επιτρέπεται σε μια εποχή που η ανεργία έχει κορυφωθεί, να μείνουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι επειδή αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση η δημιουργία μίας ολιγοπωλιακής κατάστασης με τέσσερις άδειες.»

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, επανέλαβε ότι το σήμα των καναλιών που δεν έλαβαν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας θα διακοπεί σε 90 ημέρες, ισχυρίστηκε όμως ότι δεν θα μείνουν άνεργοι εργαζόμενοι στο χώρο των καναλιών, γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες καναλιών θα απορροφήσουν το προσωπικό καθώς ο νόμος προβλέπει ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων για κάθε σταθμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κανείς εργαζόμενος που θα βρεθεί σε καθεστώς επισφάλειας ή ανεργίας, έστω και προσωρινά, μέχρι τη συνολική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, να μην μείνει απροστάτευτος. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες αρωγής, ενίσχυσης και στήριξης.»

Τι θα ακολουθήσει

Μετά το διαγωνισμό, και σε διάστημα πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», όπως τυπικά αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες. Ο έλεγχος δηλαδή της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.

Η επιχείρηση «τηλεοπτική ευταξία» της κυβέρνησης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει οριστεί νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την ολομέλεια των προέδρων της Βουλής.

Το ΕΣΡ, με τη σειρά του, θα προκηρύξει και θα διενεργήσει τους επόμενους αδειοδοτικούς διαγωνισμούς και, βεβαίως, θα έχει στο μεταξύ αποφανθεί το ΣτΕ για τις προσφυγές των τηλεοπτικών επιχειρήσεων ως προς τη συνταγματικότητα της αδειοδοτικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά την προσεχή αδειοδοτική διαδικασία, από την κυβερντική πολυγνωμία για τις θεαματικές και περιφερειακές άδειες είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα ούτε πότε θα ανοίξει το θέμα των νέων αδειών ούτε έστω ως προς τη σειρά προτεραιότητας.