Ανασχηματισμό σύντομα «βλέπει» η Citigroup

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το μήνα εκτιμά η Citi σε νέα της έκθεση, παράλληλα με το γεγονός ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι ακατόρθωτοι.

Ο προϋπολογισμός του 2017 περιλαμβάνει τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές την άνοιξη, ως μέρος του προγράμματος διάσωσης, όπως σημειώνει. Περιλαμβάνει νέους φόρους, αυξήσεις των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και περικοπές στις συντάξεις συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ είναι υψηλότεροι φόροι.

Η κυβέρνηση έθεσε ένα στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ, λίγο πιο πάνω από τον στόχο του προγράμματος ύψους 1,75%, και πάνω από το 0,6% που αναμένεται το 2016. Ο προϋπολογισμός υποθέτει μια ισχυρή ανάκαμψη του πραγματικού ΑΕΠ το 2017, στο 2,7%, μετά από ύφεση 0,3% το 2016.

Όπως τονίζει η Citi, οι διεθνείς οικονομολόγοι αναμένουν σε μέσο όρο ανάπτυξη της τάξης του 0,9% στην Ελλάδα το 2017, ενώ η ίδια “βλέπει” την ανάπτυξη να διαμορφώνεται χαμηλότερα, στο 0,5%.