Την αναρμοδιότητα της Βουλής να διερευνήσει την υπόθεση Novartis και την επιστροφή του φακέλου στην τακτική Δικαιοσύνη αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η κυβερνητική πλειοψηφία της αρμόδιας προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, προσδίδοντας και επισήμως στις εργασίες της διαστάσεις νομικής… παρωδίας.
Κατά την συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, τα μέλη-βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερψήφισαν την εισήγηση του κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με την οποία η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων και της δωροδοκίας-δωροληψίας και πως η διερεύνηση πρέπει να γίνει από την τακτική Δικαιοσύνη. Το τελικό πόρισμα της πλειοψηφίας θα παρουσιαστεί σε επόμενη συνεδρίαση, στις 24 Απριλίου, που θα είναι και η τελευταία, ώστε να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής εως το τέλος του μήνα.
Για το αδίκημα του ξεπλύματος, η εισήγηση της πλειοψηφίας εναρμονίζεται με το σύνολο των νομικών απόψεων, που υποστηρίζουν πως η τέλεσή του δεν εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα.
Για το αδίκημα όμως της δωροδοκίας, η πλειοψηφία φαίνεται πως επιχειρεί να δημιουργήσει νέα, δική της νομολογία, που έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τα αντίστοιχα βουλεύματα. Ειδικότερα, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν τελείται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και, άρα, αρμόδια για διερεύνηση είναι η τακτική Δικαιοσύνη.
Ωστόσο, το βούλευμα του ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου επισημαίνει πως «η δωροδοκία του Υπουργού αναγκαίως συνάπτεται με εκτέλεση των καθηκόντων του», για να εξηγήσει σε άλλο σημείο «και τούτο διότι, όταν ο Υπουργός απαιτεί το δώρο, δεν το απαιτεί για να νομιμοποιήσει ως έσοδο αυτό, αλλά για να προβεί σε ενέργεια ή παράλειψη του μελλοντική σε σχέση με τα καθήκοντά του».
Απαντώντας σχετικά ο πρόεδρος της Προανακριτικής επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, τόνισε ότι τα βουλεύματα δεν είναι δεσμευτικά.
Πάντως, όπως ήδη έχει γράψει το protothema.gr, το τελικό πόρισμα της πλειοψηφίας θα στηρίζεται στο επιχείρημα πως η τέλεση της δωροληψίας δεν μπορεί να εμπίπτει στα καθήκοντα ενός υπαλλήλου.
«Ο λόγος είναι ότι μια πράξη η οποία είναι παράνομη, ποτέ δεν μπορεί να συνιστά καθήκον. Άρα, εφόσον το “κατά την εκτέλεση των καθηκόντων” ως προϋπόθεση της αρμοδιότητας δεν συντρέχει, η Βουλή είναι αναρμόδια και θα πρέπει και για τη δωροδοκία να πάμε στα τακτικά δικαστήρια και όσοι συνδέονται με πράξεις δωροδοκίας εκεί να λογοδοτήσουν» σημειώνει χαρακτηριστικά μέλος της Προανακριτικής. Το συγκεκριμένο επιχείρημα θα ενισχυθεί και με αναφορές στον Υπαλληλικό Κώδικα, όπου επισημαίνεται πως «το υπαλληλικό καθήκον σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει στον υπάλληλο πράξη ή παράλειψη που να αντίκειται προς τις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων».
Να σημειωθεί ότι έως την ερχόμενη Τρίτη 24/4 θα έχουν την δυνατότητα κατάθεσης πορισματικών εκθέσεων και τα υπόλοιπα κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία ήδη ετοιμάζει την δική της «ετυμηγορία», που θα επισημαίνει την «κυβερνητική σκευωρία, προκειμένου να πληγούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι», η οποία θα παραδοθεί στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
ΠΗΓΗ: protothema.gr