Μετά από μια απροσδόκητα συγκρατημένη συνεδρίαση τον Ιούνιο, η ΕΚΤ αναμένεται πως θα υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη ρητορική αυτή την εβδομάδα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία.
Στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ θα βρεθεί η αξιολόγηση των κινδύνων αυτών με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, αναφέρει το newmoney.
«Αναμένουμε ότι ο Μάριο Ντράγκι θα υιοθετήσει μια ρητορική ίσων αποστάσεων – ούτε πολύ επιθετική, ούτε πολύ συγκρατημένη», αναφέρει σε σημείωμά του ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, όπως μεταδίδει το CNBC.
«Η ΕΚΤ πρόσφατα ανέλαβε μια δέσμευση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για την επόμενη χρονιά, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα εμπορικά ρίσκα και τους κινδύνους που απορρέουν από τη μεταβλητότητα, καθώς να αποφευχθεί μια αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών», αναφέρει ο Wall .
Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να σταματήσει να αγοράζει νέα ομόλογα στα τέλη του 2018, αλλά το ζήτημα είναι τώρα η επανεπένδυση αυτών των αγορών (στο πλαίσιο του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας) και η πολιτική που θα ακολουθήσει στα επιτόκια. Η ΕΚΤ δεσμεύεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο -0,4%, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2019.
Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι η ΕΚΤ βάζει φρένο στη χαλαρή νομισματική πολιτική ακριβώς τη στιγμή που η οικονομία δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Για την ώρα, φαίνεται ότι η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει ανθεκτική.
«Αν και οι αβεβαιότητες σχετικά με διεθνείς παράγοντες (συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου προστατευτισμού) έχουν γίνει πιο φανερές, τα ρίσκα σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις προοπτικές της, παραμένουν εν πολλοίς διαχειρίσιμα», ανέφερε ο ίδιος ο Ντράγκι σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις 9 Ιουλίου.
«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές σχετίζονται κυρίως με την απειλή του αυξανόμενου προστατευτισμού», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη, έδειξαν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης. Ο PMI σημείωσε απροσδόκητη πτώση στον τομέα υπηρεσιών, ωστόσο ο μεταποιητικός δείκτης σημείωσε άνοδο. Αυτό υποδεικνύει ότι πίσω από την πτώση δεν κρύβονται ανησυχίες σχετικές με τον εμπορικό πόλεμο, αναφέρει ο Dirk Schumacher της Natixis.
«Το επίπεδο του δείκτη για τον Ιούλιο παραμένει σταθερό με ισχυρή ανάπτυξη στην ευρωζώνη», προσθέτει ο ίδιος.