Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται στο Caa2 από Caa3 που ήταν πριν, ενώ οι προοπτικές, επίσης, αναβαθμίζονται σε «θετικές» από «σταθερές».
Όπως αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση ήταν οι ακόλουθοι:
1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Πέραν του ότι με την εκταμίευση της δόσης η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, η όλη κίνηση θεωρείται ένα θετικό σημάδι αναφορικά με τη μελλοντική πορεία του προγράμματος.
2. Οι θετικές δημοσιονομικές προοπτικές, μετά την καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική εικόνα του 2016, αναμένεται ότι σύντομα θα οδηγήσουν σε αντιστροφή των τάσεων για το δημόσιο χρέος.
Ο οίκος αναμένει ότι το χρέος θα φθάσει φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα αρχίσει να υποχωρεί μετά το 2018, στηριζόμενο και από την επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
3. Σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας. Αν και είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, ο οίκος αναμένει θετικό ρυθμό τόσο φέτος όσο και το 2018, μετά από τρία χρόνια ύφεσης και συνολική απώλεια στην αξία του ΑΕΠ που έφθασε στο 27% από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.
Η απόφαση, όπως αναφέρει το newmoney, αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης αυξάνονται οι πιθανότητες θετικής κατάληξης του τρίτου προγράμματος στήριξης και ενισχύονται οι προοπτικές για περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, επικαλούμενη αξιωματούχο που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, η ΕΡΤ είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ήταν… καθ’ οδόν, αντανακλώντας τις προοπτικές «αναγέννησης» της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.