Μέτρα που ωφελούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι φορολογικές αλλαγές των οποίων αναμένεται να ταράξει τα νερά του εγχώριου real estate.
Χιλιάδες σπίτια θα βγουν στην αγορά σε τιμές ευκαιρίας, τα νεόδμητα θα γίνουν και πάλι ελκυστικά για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές, στο παιχνίδι θα ξαναμπούν τα οικόπεδα και η ξεχασμένη αντιπαροχή.
Όποιος αγοράσει νεόδμητο ακίνητο δεν θα χρειάζεται να πληρώνει ΦΠΑ 24% αλλά μόνο φόρο μεταβίβασης 3% γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.
Επίσης, όποιος επισκευάσει το σπίτι του, θα μπορεί να τύχει έκπτωσης φόρου η οποία θα φτάνει στο 40% της δαπάνης για την παροχή υπηρεσίας ενώ ακόμη και αν εξαντλήσει το «πλαφόν» των 16.000 ευρώ, το κέρδος του θα μπορεί να φτάνει στα 1000 ευρώ ανά έτος για μια 4ετία.
Την ίδια στιγμή, όποιος έχει ακίνητο σε περιοχή εντός αντικειμενικού συστήματος, το πιθανότερο είναι ότι θα τύχει νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020 καθώς από τη «διόρθωση» των αντικειμενικών αξιών θα προκύψουν πρόσθετη πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι νέες μειώσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων.
Ειδικότερα:
– Στις αγοραπωλησίες, ακινήτων, το πλαίσιο απλοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όποιος αγοράζει σπίτι που αποτελεί κύρια κατοικία, δεν θα πληρώνει φόρο ενώ όποιος αγοράζει δευτερεύουσα κατοικία, εξοχικό ή ακίνητο με στόχο την επένδυση, θα πληρώνει μόνο φόρο μεταβίβασης 3%.
Μαζί με τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά, έλεγχοι τίτλων, υποθηκοφυλακεία κλπ) το κόστος θα φτάσει στο 6% δηλαδή τουλάχιστον 20 μονάδες χαμηλότερες σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να είναι σήμερα. Ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος για την πώληση νεόδμητων ακινήτων τα οποία θα γίνουν σαφώς «ελκυστικότερα» και για τους Έλληνες και για τους ξένους επενδυτές.
– Η έκπτωση φόρου για τις επισκευές ακινήτων υπέστη μια καλή και μια κακή διόρθωση. Το καλό είναι ότι όποιος επικαλεστεί την έκπτωση, δεν θα χάνει τη μείωση του 5% στο εισόδημα από ακίνητα.
Άρα, δεν υπάρχει αντικίνητρο επισκευής ακινήτων από εισοδηματίες. Από την άλλη, μειώθηκε το ανώτατο πλαφόν της δαπάνης στα 16.000 ευρώ.
Έτσι, αν κάποιος ξοδέψει –και πληρώσει με ηλεκτρονικό τρόπο- ποσό 10.000 ευρώ θα κερδίζει έκπτωση 4000 ευρώ το οποίο θα μοιραστεί στα επόμενα τέσσερα χρόνια: 1000 ευρώ για κάθε χρόνο. Όποιος όμως δεν του βεβαιώνεται καν το ποσό των 1000 ευρώ, δεν θα παίρνει πίσω χρήματα. Απλώς θα χάνει την έκπτωση.
– Το φορολογικό νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το σχέδιο θα προχωρήσει μέχρι τον Μάιο του 2020. Σε κάποιες περιοχές θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές της εφορίας και αυτό μπορεί να φέρει και επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές, οι τιμές δεν θα αυξηθούν (τουλάχιστον όχι αισθητά).
Έτσι, θα υπάρξουν ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και το 2020 καθώς το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών για να χρηματοδοτήσει τη νέα μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ειδικά για τη μεσαία περιουσία χωρίς να αποκλείεται και η μείωση του συμπληρωματικού φόρου.