«Σκάλωσαν» στα επίπεδα του 2016 οι Επενδύσεις στη χώρα μας. Και αντί «να μην ξέρουμε τι να τις κάνουμε τις τόσες πολλές επενδύσεις που θα έχουμε τα επόμενα δύο χρόνια», όπως προέβλεπε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β΄τρίμηνο του 2018 δείχνουν στασιμότητα και πτώση στις Επενδύσεις, αναφέρει το newmoney.
Οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο Ακαθάριστος σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου στη χώρα μας το β΄τρίμηνο του 2018 δεν ξεπέρασε –σε εποχικά διορθωμένα νούμερα- τα 5,216 δισ. ευρώ. Ωστόσο στο β΄ τρίμηνο πέρυσι έφτασε στα 5,509 δισ. ευρώ. Οι Επενδύσεις φέτος κινήθηκαν χαμηλότερα και από το β΄τρίμηνο του 2016 (5,416 δισ. ευρώ) και ουσιαστικά επέστρεψαν στα επίπεδα που κινούνταν το 2014 (5,215 δισ. ευρώ τότε), ενώ στο β΄τρίμηνο του 2015 είχαν πέσει ακόμα χαμηλότερα (στα 5 δισ. ευρώ) λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε.
«Ρηχή» Ανάπτυξη
Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις πως «η Ανάπτυξη επέστρεψε», η μονιμοποίηση της στασιμότητας, αντί της επιστροφής στην Ανάπτυξη, φοβίζει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ έδειξαν ότι παρά την «τονωτική ένεση» του Τουρισμού που «φούσκωσε» πλασματικά τις ελληνικές εξαγωγές (+9,4% στο β΄εξάμηνο φέτος), η ελληνική Οικονομία πάσχει από επενδύσεις (καταγράφουν πτώση 5,1%) και έτσι η Ανάπτυξη στο β΄τρίμηνο δεν ξεπέρασε ούτε το 2%.
Και αν η διάψευση των προσδοκιών για Ανάπτυξη 2% κατά το 2017 αποδόθηκε εν πολλοίς στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης που ήταν τότε σε εξέλιξη, η προοπτική ολοκλήρωσης του 3ου Μνημονίου και «αλλαγής σελίδας» στην Οικονομία φέτος θα έπρεπε να είχε «απογειώσει» την Ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο του 2018. Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε ενδέχομένως στην κυβέρνηση να υπόσχεται και επαναδιαπραγμάτευση «με νέους όρους», για τα μέτρα περικοπών στις συντάξεις το 2019.
Αντιθέτως, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε εχθές η Ελληνική Στατιστική δείχνουν ότι μετά από 8 χρόνια ύφεσης και απώλειας άνω του 25% του ΑΕΠ, η Ανάπτυξη ακόμα «σέρνεται». Και καθώς η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται με βάση τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχει κατρακυλήσει –και όχι ως ποσοστό του αρχικού ύψους του- με τους ρυθμούς αυτούς θα χρειαστούν πολλά χρόνια ή και γενιές ολόκληρες, για να φτάσει ξανά στα σχεδόν 250 δισ. ευρώ που βρισκόταν το 2008.
Στόχος να μην πέσει κάτω από 2%
Με βάση τους αριθμούς, το α΄τρίμηνο του 2018 αποδείχθηκε καλύτερο από ό,τι αρχικά εκτιμάτο (+2,5% αντί 2,3%) αλλά η δυναμική αυτή δεν είχε διάρκεια και στο β’ τρίμηνο έπεσε στο 1,8%.
«Επιτυχία» θεωρείται πλέον στην κυβέρνηση ακόμα και εάν επιτευχθεί εφέτος Ανάπτυξη 2% όπως υποσχόταν από πέρυσι. Αλλά αν πέσει τελικά πάλι κάτω από το «ψυχολογικό όριο» που έθεσε πέρυσι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πρωθυπουργός (για το 2017 όμως) και αφού οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και των διεθνών οργανισμών έχουν κατρακυλήσει πολύ κάτω από το 2,6% που αρχικά προέβλεπε το προσχέδιο Προϋπολογισμού πέρυσι, τότε και «καύσιμο» του Τουρισμού μπορεί να μην μπορεί πια να επιτρέψει ελπίδες για αναστροφή της Οικονομίας από τα βάθη που έχει καταπέσει όλα αυτά τα χρόνια.
Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν μία εβδομάδα πριν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη χώρα μας. Και αυτό περιορίζει την διαπραγματευτική ευχέρεια και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για εξαγγελίες όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού το ΔΝΤ και άλλοι οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι μπορεί μία λάθος κίνηση να προκαλέσει νέα εμπόδια για τις Επενδύσεις και την αύξηση της Παραγωγής, εγκλωβίζοντας την Οικονομία ξανά σε πολύ χαμηλούς μισθούς, πριν αυτή ξεπεράσει την κρίση και μπορέσει να παράγει νέες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.