Η Iαπωνία πρέπει να ακολουθήσει μια συνεκτική οικονομική πολιτική για να καταπολεμήσει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού, υποστηρίζει σε έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, οικονομολόγοι του Ταμείο προτείνουν ένα συνεκτικό πακέτο πολιτικών για την επαναφορά της ιαπωνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως μεταδίδει το CNBC, το ΔΝΤ εξετάζει πως ο συντονισμός δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα έχει τον μέγιστο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.
«Ένα ανορθόδοξο συστατικό του πακέτου είναι μια πολιτική για τα εισοδήματα που θα στοχεύει απευθείας στην αδύναμη ανάπτυξη μισθών και τιμών» σημειώνεται στην έκθεση. «Βασιζόμαστε στις τρέχουσες πολιτικές των ιαπωνικών αρχών δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για πιο αξιόπιστα και διάφανα νομισματικά και δημοσιονομικά πλαίσια» τονίζεται.
Τα Αμπενόμικς εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2013 σε μια προσπάθεια να ξεφύγει η Ιαπωνία από μια δεκαπενταετία αποπληθωρισμού. Το σχέδιο του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε περιλάμβανε τρία «τόξα». Ξεκίνησε με το πρώτο τόξο μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και ακολούθησε το δεύτερο τόξο μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης.
Ωστόσο, το τρίτο τόξο μέτρων για την αναδιάρθρωση της οικονομίας δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες.
Η έκθεση του ΔΝΤ υποστηρίζει πως μια μεταρρύθμιση των τριών «τόξων» θα είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.