Στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα γίνονται πλέον οι συναντήσεις με τους θεσμούς, σε αυτές θα συμμετέχουν μόνο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και θα είναι λιγότερες και ολιγόωρες τονίζουν κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες πριν την πρώτη μεταμνημονιακή συνάντηση με την τρόικα, την Τετάρτη το πρωί.
Σε μια προσπάθεια προφανώς να πείσουν ότι στη μεταμνημονιακή εποχή οι σχέσεις με τους θεσμούς περνούν σε νέο επίπεδο, και τίποτα δεν θα θυμίζει τις επώδυνες -κάποιες φορές ολονύχτιες διαβουλεύσεις- οι ίδιοι επισημαίνουν ακόμη ότι πλέον οι συναντήσεις δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις (δεν υπάρχουν πλέον, τονίζουν, μνημόνιο και προαπαιτούμενα), αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Στην ατζέντα της πρώτης αυτής μεταμνημονιακής συνάντησης με τους θεσμούς θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου (εξόφληση χρεών προς ιδιώτες, ΑΑΔΕ, κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις κτλ).
Η Αθήνα θα ανοίξει δειλά-δειλά και το ζήτημα της νέας περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν ότι διαθέτουν όλα τα στοιχεία για να αποδείξουν ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίου, ούτε διαρθρωτικά, ούτε δημοσιονομικά.
Ωστόσο, την τελική απόφαση θα την πάρουν οι δανειστές, γιατί τα μνημόνια τελείωσαν αλλά δυστυχώς κάποια πράγματα -και δυστυχώς σημαντικά- παραμένουν αναλλοίωτα.
2-3 ολιγόωρες συναντήσεις
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, θα υπάρξουν 2-3 συναντήσεις, μια αύριο, Τετάρτη, μια την Παρασκευή (οπότε και αναμένεται να αναχωρήσουν οι θεσμοί) και εάν χρειαστεί και μια την Πέμπτη.
Αυτές θα είναι ολιγόωρες, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις (δεν υπάρχουν πλέον, επισημαίνουν, μνημόνιο και προαπαιτούμενα), αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Η ατζέντα
Βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, αναφέρει το in.gr .
Παράλληλα, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου, όπως η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.
Η Αθήνα θα θέσει το θέμα το συντάξεων
Για το «καυτό» θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου), ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε στο ΑΠΕ ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το «ανοίξει» αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ.
Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους.
Πάντως ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας εξέφρασε την βεβαιότητα πως «στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού (σ.σ. κατατίθεται τον Νοέμβριο) δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου».
Για τις επαφές κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα υπάρξει μια έκθεση τον Νοέμβριο.
Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019.