Δύσβατος και με πολλά εμπόδια είναι ο δρόμος για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Παράλληλα, έντονες είναι οι πιέσεις των δανειστών για τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων λιτότητας, με τη συνέχεια να αναμένεται ασφυκτική για την κυβέρνηση.
Στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντας έτους, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα, αναφέρει το ependisinews.
Το πρωτο κρας τεστ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών θα γίνει στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου όπου θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα της νέας αξιολόγησης και την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού.
Η επαφή αυτή θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε, το πιθανότερο, στις Βρυξέλλες, όπου, άλλωστε, στις 4 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Euro Working Group. Το δεύτερο EWG, της 28ης Σεπτεμβρίου θεωρείται πολύ πιο σημαντικό λόγω της χρονικής συγκυρίας. Και τούτο διότι θα έχουν προηγηθεί οι γερμανικές εκλογές (σ.σ. 24 Σεπτεμβρίου) , αλλά και μία σειρά από άλλα «ραντεβού».
Ο Χουλιαράκης δίνει… αναφορά
Στις 4 Σεπτεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα πρέπει να δείξει την πρόοδο στην πορεία υλοποίησης των νέων απαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης αλλά να δώσει… αναφορά σχετικά με την πορεία πληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.
Ο λόγος για τα 800 εκατ. ευρώ που έφτασαν στα κρατικά ταμεία στις αρχές Ιουλίου και θα πρέπει, μαζί με ακόμα 400 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από κρατικό χρήμα να δωθούν σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το δημόσιο, συμβασιούχους και κάθε είδους οφειλέτες.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η Ελλάδα θα μπορεί να ζητήσει και να λάβει την δεύτερη υποδόση των ακόμα 800 εκατ. ευρώ. Η υποδόση αυτή είναι το υπόλοιπο της δεύτερης αξιολόγησης.
Μελετούν και νέα έξοδο
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προτίθεται να επιχειρήσει και άλλες εξόδους στις αγορές, τόσο για άντληση ρευστότητας, όσο και για βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων, ενώ αυτό που επιζητά ουσιαστικά είναι στο τέλος του προγράμματος η χρηματοδότηση της χώρας να γίνεται εξολοκλήρου από τις αγορές.
Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η έξοδος θα έχει συνέχεια και οι αγορές θα βλέπουν θετικά την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους με πιθανή ημερομηνία μετά τις γερμανικές εκλογές.