Στη σύνοδο του Eurorgoup η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην προσωρινή ατζέντα, με αναφορά στην πορεία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης και με επισήμανση ότι οι τελευταίες εκκρεμότητες είναι αυτές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών του ΔΕΣΦΑ, της Εγνατίας και το Ελληνικό. Την ίδια ημέρα, έχει «κλειδώσει» και άλλη μία συνεδρίαση που ουσιαστικά αποτελεί και το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ESM.
Δόση και προαπαιτούμενα
Από τα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης, τα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το καλοκαίρι, ένα ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος δανεισμού από τον επίσημο τομέα και 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποβοήθηση της σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως το καλοκαίρι, αναφέρει το in.gr.
Η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η διάχυσή τους σε πανελλαδικό επίπεδο παραμένουν ακόμα ζητούμενο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ να μην κλείσει την Καθαρή Δευτέρα.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους, τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα. Στο μέτωπο του Ελληνικού, παρ’ ότι αναμένεται θετική απόφαση από το ΣτΕ, αυτή ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί.
Δύο ακόμα εκκρεμότητες, μένει να διευθετηθούν την Παρασκευή με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αφενός και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
Καταφθάνουν και οι θεσμοί
Σε μία κίνηση αύξησης της πίεσης και επιτάχυνσης των εξελίξεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών φτάνουν στην Αθήνα για ένα πρώτο γύρο συζητήσεων εν όψει της τέταρτης αξιολόγησης στις 26 Φεβρουαρίου.
Τότε αναμένεται να πάρει και το «βάπτισμα» ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει την Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έκλεισε τον κύκλο της στην ελληνική υπόθεση. Το δυσκολότερο μέρος όμως των διαπραγματεύσεων αποτελεί η τελική συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων αναφορικά με την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.