«Ως οργανικό και αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η Ευρώπη αποτελεί ομπρέλα προστασίας για την Ελλάδα. Γεγονός που ενισχύει και συμβάλει στη διατήρηση και ενδυνάμωση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας, που συνεχίζει να παραμένει σημείο σταθερότητας σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αστάθειας. Η Ευρώπη στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης της Ελλάδας. Έμπρακτα και ουσιαστικά». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σήμερα στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η εφημερίδα «Πατρίς» στην Αρχαία Ολυμπία.
Μένοντας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο ζήτημα της ενδυνάμωσης του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, σημείωσε ότι «την ώρα που γενικεύεται μια γεωπολιτική κρίση από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία, εμείς βρισκόμαστε στις παρυφές της, για αυτό και οφείλουμε να διαφυλάξουμε ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, δηλαδή την ασφάλεια και την σταθερότητα», αναφέρει το newmoney.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι «θα είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Ευρώπης, όπου δυνάμεις του λαϊκισμού θα επιδιώξουν να αποκτήσουν δύναμη, αμφισβητώντας ευθέως το ευρωπαϊκό εγχείρημα». Όπως πρόσθεσε, «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γυρίσουμε στο σκοτεινό παρελθόν, στις σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, για αυτό μπροστά σ΄ αυτήν την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να αποτραπεί κάθε επιστροφή στην εποχή των εσωτερικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιστροφή της Ευρώπης στο σκοτεινό της παρελθόν».
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι «σήμερα η κατάσταση είναι, ασφαλώς, καλύτερη συγκριτικά με το 2015, δεν είμαστε πια σε κατάσταση κρίσεως, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα», προσθέτοντας ότι «μας απασχολεί η κατάσταση σε κάποια νησιά, αλλά εάν τηρηθούν τα όσα έχουμε ήδη προβλέψει οι σημερινές εικόνες δεν θα υπάρχουν, γιατί η πλήρης εφαρμογή της ευρώ – τουρκικής συνεννόησης, σε συνδυασμό και με τη βοήθεια που παρέχουμε στην Ελλάδα και στα ελληνικά νησιά, θα μπορέσουμε να δώσουμε τέλος σε ένα φαινόμενο το οποίο δεν μας τιμά καθόλου». Πάντως, διατύπωσε την εκτίμηση, ότι «το φαινόμενο της μετανάστευσης θα κρατήσει για πολλά χρόνια και η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη και μαζί της τα κράτη-μέλη, με πρώτα εκείνα που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση».
Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση της μετανάστευσης, των ανθρωπιστικών αναγκών και των εξωτερικών συνόρων», προσθέτοντας ότι «πρωταρχικό μου μέλημα ήταν και είναι η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, με πρώτη την Ελλάδα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και επιχειρησιακά, τεχνικά, συμβουλευτικά και πολιτικά».
Με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε πως «οι επενδύσεις επιστρέφουν πλέον στην Ευρώπη, χάρη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων —ή αλλιώς το «Σχέδιο Γιούνκερ», το οποίο έχει κινητοποιήσει 335 δισ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 400 δισ. ευρώ». Παράλληλα, ανέφερε ότι «σχεδόν 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από το 2014 στην Ευρώπη, ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει σημαντικά», επισημαίνοντας ότι «από αυτό καλείται να επωφεληθεί και η Ελλάδα».
Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη είναι δεδομένη, αλλά προϋπόθεση για να κινηθεί δυναμικά η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία μπροστά, είναι η απαραίτητη συναντίληψη συνάμα δε και η ενότητα των δυνάμεων της Ελλάδας, με μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξη συνολικά της χώρας».
Η Ελλάδα, συνέχισε, «μπορεί να έχει μέλλον, όταν ενώνει τις δυνάμεις της και έχει ως οδηγό της το κοινό, όλων και της χώρας, συμφέρον».
Τέλος, όσον αφορά το αναπτυξιακό συνέδριο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε ότι «οι συζητήσεις και οι παρεμβάσεις που προηγήθηκαν, είμαι βέβαιος πως θα οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα για την προοπτική και το μέλλον της Πελοποννήσου, σε μία στιγμή, που ο όρος “ανάπτυξη”, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική, μπορεί να συμβάλλει στη διάνοιξη δρόμων προόδου για την οικονομία και την κοινωνία».