Έφεραν Βρετανούς τεχνοκράτες για περικοπές δαπανών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σάρωση των κρατικών δαπανών από δύο διαφορετικά όργανα, με στόχο να βρεθούν πηγές σπατάλης και περικοπών.

Περικοπές με τις οποίες η κυβέρνηση προτάσσει ότι επιθυμεί να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό κράτος (Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ΕΚΑΣ, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κλπ), αλλά ουσιαστικά φτιάχνει και το «μαξιλάρι» για να μην ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης» δαπανών.

Από την μία πλευρά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο (σ.σ. ο πανίσχυρος υπερεπόπτης δαπανών που προβλέπεται από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και στελεχώθηκε προ μηνών), ολοκληρώνει – σύμφωνα με πληροφορίες – τον Οκτώβριο το πρώτο πόρισμα για τον κρατικό προϋπολογισμό διατηρώντας το δικαίωμα να προτείνει ημιαυτόματες περικοπές δαπανών όπου κρίνει ότι υπάρχει το περιθώριο, αλλά και γενικότερες συστάσεις για τα κρατικά ταμεία.

Από την άλλη πλευρά, συγκροτήθηκε η ομάδα που θα «σαρώσει» κρατικές δαπάνες 30 δισ. ευρώ (μισθοδοσίας λειτουργικές) κλπ με στόχο να καταθέσει τις πρώτες της προτάσεις για περικοπές έως κατά 10% φέτος. Η σάρωση κωδικό προς κωδικό γίνεται στο πλαίσιο του spending review, με βρετανική τεχνική βοήθεια.

Οι υψηλές προσδοκίες εύρεσης σπατάλης που θα χρηματοδοτήσουν (σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ) το κοινωνικό κράτος ξεκινούν από 3 υπουργεία (Οικονομίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών) καθώς και των φορέων που εποπτεύονται από τα εν λόγω Υπουργεία (είναι το 15% του συνόλου).

Στόχος σύμφωνα με τη σχετική απόφαση συγκρότησης του οργάνου είναι η «δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων».

Από το 2017 στόχος είναι να επεκταθεί στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων. Θα υποβάλουν έκθεση στον Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών.

Και η θητεία της Επιτροπής Συντονισμού ορίζεται εξάμηνη, με φόντο και την αποτίμηση της Eurostat τον Απρίλιο του 2017 αν επιτεύχθηκαν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι….