Τη βούλησή του για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνο-ιαπωνικών σχέσεων το επόμενο διάστημα, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Γιασουχίρο Σιμίζου.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγες ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, την 1η Φεβρουαρίου, και με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 120 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, ο Γιασουχίρο Σιμίζου ξετυλίγει το πλέγμα της ελληνο-ιαπωνικής συνεργασίας, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, στέλνει το μήνυμα πως με την κατάργηση περισσότερο από το 90% των δασμών μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας, δημιουργούνται περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ιαπωνίας και καλεί τους επιχειρηματίες των δύο χωρών να επωφεληθούν από αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Αναφερόμενος μάλιστα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει πως «ορισμένοι Ιάπωνες επιχειρηματίες παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία για να ξεκινήσουν τις δραστηριότητες τους εδώ», αναφέρει το newmoney.
Πιάνοντας το νήμα των σχέσεων από τη μακρά ιστορία ισχυρών οικονομικών δεσμών στον τομέα της ναυτιλίας, ο Ιάπωνας πρέσβης εκφράζει την πεποίθηση πως αυτοί οι ισχυροί δεσμοί και η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκαν διά μέσου της ναυτιλίας μεταξύ των δυο λαών, είναι πολύ σημαντικοί και μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς. «Οι διμερείς οικονομικές μας σχέσεις δεν περιορίζονται στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σαράντα πέντε εταιρείες σχετιζόμενες με την Ιαπωνία» προσθέτει και τονίζει πως θα μπορούσαν να έχουν πιο σημαντικό ρόλο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, μιας και το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί.
Παράλληλα, ο Γιασουχίρο Σιμίζου διαμηνύει πως προσδοκία του για τα ερχόμενα χρόνια είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Ιαπωνία, όπως το ελληνικό κρασί, το τυρί, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο.
Η σχέση διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδος δεν αναφέρεται μόνo στην οικονομία, επισήμανε, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως αυτούς της πολιτικής, του τουρισμού και του πολιτισμού. Εστιάζοντας στον τομέα του πολιτισμού, ανέφερε πως οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο το 2020 θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των λαών, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στον πολιτισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε γνωστό πως η ιαπωνική πρεσβεία εξετάζει ένα σχέδιο ποικίλων δράσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα εδώ στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιασουχίρο Σιμίζου στη συμβολή του Λευκάδιου Χερν για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Ειδικότερα, μιλώντας για την προσφορά του «όχι τόσο γνωστού στην Ελλάδα όσο στην Ιαπωνία Λευκάδιου Χερν», σημειώνει πως έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, για να ανακαλύψουν την άγνωστη Ιαπωνία του 19ου αιώνα.
Τέλος, ο Ιάπωνας πρέσβης κάνει γνωστές τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η ιαπωνική πρεσβεία στην Ελλάδα για τους εορτασμούς της επετείου των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων.