Προπαρασκευαστικό έτος για την εφαρμογή σαρωτικών αλλαγών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που θα ανατρέψουν τη σημερινή αρχιτεκτονική του θα είναι το 2019. Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και η ανάγκη εμπροσθοβαρούς επίλυσής του για τη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων κάτω από το 10% έως και το 2021 απαιτούν ριζική αναδιάταξη δυνάμεων.
Η Eurobank, με την απόφαση μετατροπής της σε εταιρεία holding και μεταφοράς προς τιτλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των προβληματικών της δανείων σε όχημα ειδικού σκοπού, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες σημαντικές τράπεζες για την οριστική και έγκαιρη εξυγίανσή τους.
Κορυφαία τραπεζική πηγή επισημαίνει πως η μείωση των επισφαλειών σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στην ερχόμενη τριετία προϋποθέτει την πώληση ή και τιτλοποίηση του 60% των σημερινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Με τον τρόπο αυτόν οι συγκεκριμένες απαιτήσεις θα τεθούν εκτός ισολογισμών και η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε τρίτους ανεξάρτητους παρόχους υπηρεσιών ανάκτησης και αναδιάρθρωσης δανείων. Πρόκειται για μια διαδικασία που αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη χρονιά, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη της προαναφερθείσας ανάταξης στον κλάδο.
Το ρίσκο παραμένει
Ωστόσο, όπως εξηγεί το ίδιο στέλεχος, αν και με αυτόν τον τρόπο τα ποσοστά των δανείων σε καθυστέρηση περιορίζονται σημαντικά, το ρίσκο δεν εξαλείφεται εξ ολοκλήρου.