Χιλιάδες φορολογούμενοι κάθε μήνα χάνουν την «μάχη» των πληρωμών σε φόρους με αποτέλεσμα η εφορία να προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα κατασχέσεις.
Ο αριθμός των φορολογούμενων που αφήνουν απλήρωτες τις υποχρεώσεις αυξάνεται συνεχώς σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καθώς η υψηλή φορολογία, ο «βαρύς» ΕΝΦΙΑ και οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές βάρυναν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Το αποτέλεσμα ήταν τον Νοέμβριο του 2018 ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης να έχει εκτοξευτεί στους 1.162.736, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έσοδα από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών ανήλθαν σε πάνω από 5,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.
Συνολικά κατά τη χρονική περίοδο 2015-2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε πάνω από 4,5 εκατ. ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για εφαρμογή κατασχέσεων.
Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον των οφειλετών είναι:
Κατάσχεση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό που δηλώνεται στο taxisnet
Κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο
Δέσμευση και πώληση με πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη
Την κατάσχεση εισοδημάτων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες.
Να σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει δώσει εντολή για ένταση των πιέσεων προς τους οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων, διαφορετικά θα ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ακόμα και για οφειλές μόλις 500 ευρώ.