Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάταξη για πολίτες με χρέη μόνο προς την εφορία για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. «Η διάταξη είναι στη φάση της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας, θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάλογα του νόμου Κατσέλη» είπε ο κ. Αλεξιάδης.
Ο υπουργός χαρακτήρισε ως «ιστορίες για αγρίους» την ειδησεογραφία για πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, υποστηρίζοντας ότι όσοι πλειστηριασμοί γίνονται αφορούν αποκλειστικά μεγαλοοφειλέτες. «Αν κάποιοι θεωρούν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας τον πλειστηριασμό σε μεγαλοφειλετη που χρωστά 1,5 εκατ. όπως ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κλπ έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων… Δεν γίνονταν και δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» τόνισε.
«Προβάλλονται πλάνα στην τηλεόραση από πλειστηριασμούς σε μεγαλοοφειλέτες» επέμεινε ο κ. Αλεξιάδης. Πλειστηριασμοί γίνονται από χρέη 300.000 ευρώ και πάνω, σε ειδικές περιπτώσεις γίνονται κάτω από 300.000 ευρώ πρόσθεσε. «Γίνονται και πρέπει να γίνονται δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων» διευκρίνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης.
«Παλιά γινόταν αυτό (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας), και εγώ ως συνδικαλιστής είχα συμμετάσχει σε κινητοποίηση ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ναυτεργάτη» σημείωσε δε. Σύμφωνα πάντως με την Καθημερινή της Κυριακής, κάθε μέρα πλειστηριάζονται 20 ακίνητα. Ο ρυθμός αυτός μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι τράπεζες εντάσσουν συνεχώς νέα ακίνητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, κάθε χρόνο θα βγαίνουν στο σφυρί 5.000 ακίνητα
Φόρος στα ακίνητα
«Λέγαμε προεκλογικά ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά λέγαμε και ότι θα έχουμε φόρο στην ακίνητη περιουσία… και το ένα και το άλλο» παρατήρησε ακόμη ο υπουργός. «Είτε θα προχωρήσουμε σε ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ σε άτομα με προβλήματα υγείας και εισοδηματικά κριτήρια, είτε αν προλάβουμε θα κάνουμε το νέο φόρο» εξήγησε. Είπε ότι δεν μπορεί αυτοί που εκτόξευσαν τους φόρους στα ακίνητα στα 3,5 δισ. ευρώ να μιλάνε τώρα και δήλωσε ότι η καλύτερη λύση είναι φόρος στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα, ανά άτομο, κάνοντας λόγο για μεταφορά όλου του φορολογικού βάρους στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες. «Θα έχουμε φορολόγηση με βάση την εμπορική αξία του κάθε ακινήτου» διαβεβαίωσε. Αφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρό αφορολόγητο όριο και να ενταχθούν και τα χωράφια στο νέο σύστημα.«Δεν μπορεί λόγω τεχνικών δυσκολιών αυτοί που έχουν αγροτεμάχια στη Μύκονο να μην πληρώνουν φόρους», είπε.
Επίδομα θέρμανσης
Για το επίδομα θέρμανσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κάνουμε μια προσπάθεια να στοχεύσουμε καλύτερα έτσι ώστε να δώσουμε επίδομα σε ορισμένες ορεινές περιοχές.
Τέλη κυκλοφορίας
«Τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά από πέρσι. Θα μεταφέρουμε το βάρος από παλαιά και φθηνά αυτοκίνητα στα νεότερα και πιο ακριβά λαμβάνοντας υπόψη και το κριτήριο ρύπανσης.»
Για το θέμα της υπερφορολόγησης
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι θα επανεξετασθούν ορισμένοι φόροι. Το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ θα επανεξετασθεί μετά το 2016 σε συνδυασμό με τα έσοδα. Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων
Σε ερώτημα του Κου Γ. Χριστόπουλου σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών απάντησε ότι όσοι δηλώσουν χρήματα με το διαδικασία της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων δεν θα ελεγχθούν ποτέ ξανά για τα χρήματα αυτά.