Το ένα τρίτο των Ελλήνων, 15 ετών και πάνω, δεν καταναλώνει ημερησίως φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με στοιχεία του 2014, που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Το 62% καταναλώνει μεταξύ μιας και τεσσάρων μονάδων ενώ μόλις το 7,8% του πληθυσμού καταναλώνει περισσότερες από πέντε μονάδες ημερησίως. Η ενδεδειγμένη κατανάλωση, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή εκστρατεία «5 την ημέρα», είναι ακριβώς αυτή και βασίζεται σε σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι τα άτομα θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Πρωταθλητές στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποδεικνύονται οι Βρετανοί, με 33% του πληθυσμού να καταναλώνει, τουλάχιστον πέντε φρούτα και λαχανικά ημερησίως. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 14,1%.
Η μικρότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εντοπίζεται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού (65,1% και 58,6%, αντίστοιχα) δεν τα προτιμά σε ημερήσια βάση.