Η τεχνολογία εξελίσσεται. Το ίδιο όμως και οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι οποίοι εντόπισαν στα ΚΤΕΛ Κέρκυρας, σε αναψυκτήριο, ένα ακόμα κόλπο κλοπής του ΦΠΑ με μη έκδοση αποδείξεων.
Στο αναψυκτήριο είχε στηθεί μια νέα «μηχανή» μη έκδοσης αποδείξεων με πειραγμένο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του καταστήματος. Ο καταστηματάρχης χτυπούσε «κανονικά» τις αποδείξεις στην ταμειακή και έδινε τα χαρτάκια στους πελάτες του. Πλην όμως οι αποδείξεις περνούσαν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή όπου έμπαιναν –μέσω πειραγμένου λογισμικού- «σε αναμονή» και στο τέλος της ημέρας απλώς εξαφανίζονταν.
Στο «Ζ», μέσω του λογισμικού ο καταστηματάρχης είχε τη δυνατότητα να σβήνει όλες τις αποδείξεις σε αναμονή. Στο μεταξύ ο πελάτης είχε φύγει με το χαρτάκι του, χωρίς καμία αξία, ένας μη έμπειρος ελεγκτής θα μπορούσε να θεωρήσει ότι όλα δουλεύουν ρολόι ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις, πλην όμως η κομπίνα ξεσκεπάστηκε.
Ο καταστηματάρχης, εισέπραξε πρόστιμο 5.000 ευρώ για παραβίαση διαδικασιών, 2.500 ευρώ για μη επίδειξη βιβλίων και 250 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων καθώς διαπιστώθηκε ότι μέσα σε μία μέρα δεν είχε εκδώσει 100 αποδείξεις. Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν και οι διατάξεις για 48ωρο λουκέτο.
Αλλάζουν τα κόλπα
Πριν από λίγα χρόνια, ένα κλασικό κόλπο κλοπής ΦΠΑ και συρρίκνωσης του τζίρου των καταστημάτων, στηνόταν με ταμειακές μηχανές – «μαϊμού». Μηχανές οι οποίες φαίνονταν κανονικές, έβγαζαν αποδείξεις, πλην όμως δεν είχαν δηλωθεί στην εφορία. Ο καταναλωτής έπαιρνε απόδειξη, χωρίς να γνωρίζει ότι δεν είχε καμία πρακτική αξία και ο καταστηματάρχης τον είχε κλέψει μπροστά στα μάτια του, παίζοντάς το μάλιστα και νομοταγής πολίτης.
Τώρα, τα κόλπα άλλαξαν. Η νέα μόδα θέλει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή να παίζει το ρόλο του …ψεύτη. Ο καταστηματάρχης εκδίδει μια «κανονική» απόδειξη από την ταμειακή του μηχανή. Η έκδοση της απόδειξης περνά από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, στον οποίο με ένα ειδικό λογισμικό, η απόδειξη μπαίνει «σε αναμονή».
Στο τέλος της ημέρας, με το «Ζ» για να βγουν οι συγκεντρωτικές ημερήσιες πωλήσεις, οι αποδείξεις σε αναμονή σβήνονται. Έτσι απλά, μπορεί ένα μπαρ για παράδειγμα, να έχει χτυπήσει 1.000 αποδείξεις αξίας 10.000 ευρώ, να έχει βάλει τις 900 σε αναμονή και σβήνοντάς τις στο τέλος της ημέρας, να βγάλει τζίρο 1.000 ευρώ, περιορίζοντας τον ΦΠΑ στο ένα δέκατο και αντίστοιχα τη φορολογική του υποχρέωση ως προς τα κέρδη του. Οι πελάτες, ανυποψίαστοι θεωρούν ότι έχουν πάρει κανονικές αποδείξεις.
Μικρό το κακό θα σκεφτεί κανείς αφού πρακτικά οι αποδείξεις με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να θεωρηθούν άχρηστες (λες και κανείς τις ελέγχει). Το κακό βέβαια είναι μεγάλο διότι για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδουν οι επιτήδειοι, οι υπόλοιποι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους σε εισόδημα, ΦΠΑ, τέλη και ότι άλλο σκέφτονται τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις.